Nagybajomi hírek oldala

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

A REFORMÁCIÓ ÜNNEPE

2021-10-31

 

Rákosi korszakban általános iskolás voltam. A Kádár rendszer első négy évében jártam középiskolába. Érvényben volt a származás szerinti megkülönböztetés. Az „osztályidegen” tanulókat nem vették fel egyetemre, főiskolára akkor sem, ha ők voltak az osztály legjobb tanulói. Az „egyéb” tanulók is hátrányos megkülönböztetésben részesültek a felvételiken a „munkás-paraszt” származásúakkal szemben. Hogy a naplókba mi volt beírva a származásnál hivatalosan, azt mi diákok nem tudhattuk. Így előfordulhatott, hogy a paraszt tanulók egy része az „osztályidegenek” csoportjába került, attól függően, melyiküknek volt befolyásos rosszakarója. Ez a besorolás hivatalosan 1962-ig működött, de hatásai a Kádár korszak további éveiben is működtek. Mindegyik kommunista rendszer félt a vallástól, vallásosoktól. Meg volt pecsételve a lelkész gyerekek sorsa, ezt szüleik és ők is tudták. Amit én tudok, a személyes ismerőseim közül származásuk miatt 4 – 5 középiskolást még 1962 után sem vettek fel főiskolára, egyetemre. Levelezőként végeztek főiskolát, volt közöttük olyan is, aki disszidensként szerzett diplomát nyugaton.
Most jöjjön két történet, amit osztálytársaimmal átéltem.

Érettségire készülve történelem tanárom úgy gondolta, hogy az osztály hallgasson szép feleleteket. Felszólította az osztály legjobb tanulóját Kálvin János életéből – az illető egy közeli község református lelkészének gyermeke volt -. „Nem készültem” mondta. A jelenet az év folyamán még kétszer megismétlődött. A harmadik alkalommal a „nem készültem” után származására utalva leült. Vállunk közé húztuk a fejünket. A tanár megdöbbent. Leesett számunkra a tantusz, hogy mért nem akart felelni Kálvin János életéből Ági.

1961-ben készültünk az érettségire. Egyik hétfőn azt tapasztaltuk, hogy az osztály egy része hiányzik. Nem tudtuk mire vélni. Aztán pár nap múlva ismét megteltek a padsorok. Kiderült a hiányzás oka is. Eltiltották az iskola látogatása alól azokat, akiknek szülei nem léptek be a Tsz-be. Mindenki visszajött. Volt olyan, aki úgy, mint a frissen alakított Tsz elnökének fia. (Aki mellesleg az osztály legszorgalmasabb tanulója volt. Orvosként végzett.)

 

Details

Date:
2021-10-31

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén