Nagybajomi hírek oldala

Gyergyai Albert

Gyergyai Albert
Nagybajom, 1893. jan. 20. – Bp., 1981. júl. 7.
 

 

Gyergyai Albert szülőfalujában a község vezetőivel . (1968) A felismert személyek: Domján László tanácselnök, Gyergyai Albert, mögöttük kettőjük által takarva Kányási Kálmán az MSZMP helyi szervezetének csúcstitkára a Nagybajom és Vidéke ÁFÉSZ igazgatósági elnöke.

Gyergyai Albert szülőfalujában a község vezetőivel . (1968)
A felismert személyek: Domján László tanácselnök, Gyergyai Albert, mögöttük –  kettőjük által takarva – Kányási Kálmán az MSZMP helyi szervezetének csúcstitkára a Nagybajom és Vidéke ÁFÉSZ igazgatósági elnöke.

Irodalomtörténész, egyetemi tanár, író, műfordító, az irodalomtudomány doktora, háromszoros Baumgarten-díjas, Állami díjas, a francia Becsületrend tulajdonosa, Nagybajom első díszpolgára.Somogy Megye Közgyűlése 2007-ben Gyergyai Albert életművének is az Örökségünk – Somogyország kincse címet adományozta. 

Szülőházán ( Nagybajom, Kossuth L u. 32-34. ) 2008. január 22-én helyeztek el emléktáblát.Budapesten hunyt el, ám a nagybajomi temetőben alussza örök álmát. Személyes tárgyai a Sárközy-kúriában találhatók. 

Élete, munkássága:

Anyám meg a falum
(Fülszöveg)

Gyergyai Albert, a francia irodalom  ihletett tolmácsolója és tudós professzora Nagybajomban, Somogy megye egyik ősi és nagy múltú településében  született 1893. január 20-án.Első tanítója édesapja volt, az ő keze alól került előbb a kaposvári főgimnáziumba, majd 1911-ben a budapesti egyetem filozófiai fakultására és egyszersmind az Eötvös Kollégiumba, ösztöndíjasként. Kedves tanára, Horváth János 1914 nyarán ösztöndíjjal kiküldte Párizsba. Itt érte a háború kitörése, s mert haza nem utazhatott, megjárta Bretagne és Normandia internáló táborait. Megrendült egészségi állapotára való tekintettel 1917 elején Svájcba engedték, ahol felgyógyulása után két évig hallgatta a lausanne-i egyetem előadásait. 1919 áprilisában tért haza, 1926-ban előadóként visszakerült az Eötvös Kollégiumba, ahol tizenkét éven át (1938-ig) dolgozott, s ahová 1945-ben, harmadszor is visszatért. A Kollégium megszűnte után az Eötvös  Loránd Tudományegyetemen tanított világirodalmat, majd francia irodalmat 15 éven át.

1920-tól a lap megszűntéig a Nyugat állandó munkatársa volt: francia irodalmi tanulmányokat írt, főképp Babits és Osvát biztatására. Egész sor remekbe készült fordítása jelent meg 1920-tól: Voltaire, Flaubert, Gide, Valéry és mások művei, s a harmincas évek vége felé Proust  fordításának első két kötete ( Swann és Bimbózó lányok árnyékában). Első önálló tanulmánykötete (A mai francia regény) 1937-ben jelent meg; régebbi és újabb tanulmányait a Szépirodalmi Könyvkiadó adta közre az elmúlt években, eleddig három kötetben (Klasszikusok, Kortársak, A Nyugat árnyékában címmel)
Munkásságát három ízben Baumgarten- díjjal jutalmazták, majd a francia becsületrenddel még a felszabadulás előtt; azóta több magas állami kitüntetésen kívül megkapta 1970-ben az Állami díjat és 1971-ben az egyetem gyémántdiplomáját.

http://www.somogy.hu/index.php?cid=1411
http://mek.niif.hu/00300/00355/html/ABC04834/05602.htm
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyergyai_Albert

Gyergyai Albert: Anyám meg a falum
Google e-könyv (A regényes emlékirat első három része)

Beszerezhető művei:

 http://ker.eso.hu/web/szolgaltatas/konyv/kereses?nezet=&szoveg=gyergyai+albert++ 

Gyergyi és a politika: 

http://beszelo.c3.hu/97/12/szavai.htm

Gyergyai Albert látogatása Nagybajomban – 1968
Film
http://kaposvarretro.blogspot.com/2010/05/gyergyai-albert-nagybajomban-1968.html
Bejegyezve: 2010. június 17

Gyergyai Albert szülőháza: GOOGLE utcaképek: Gyergyai A.
(KLIKK a piros mondatra, majd klikk a térképen levő zöld nyílra végül KLIKK a fényképre – a táblával jelölt ház, most “Jóbarátok” vendéglő.)

Gyergyai Albert sírja: a nagybajomi temető ravatalozójához vezető út végén, az úttól balra. A fotósorozat képei közül az utolsó: KLIKK ide>>>

Gyergyai alapítvány

Szerkesztette: Kiss Zoltán

Előző

Ünnepi beszéd – 2007

Következő

Március 15. ünnepi beszéd

  1. Ivelics Jánosné

    http://kapos.hu/cimkek/EKF/hirek.html
    Kaposvár retró – régi felvételek között Gyergyairól készült felvétel található!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5  +  1  =  

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén