NAGYBAJOMfigyelő:
2012. június 11.

Nem kívánok gasztro-blogger  lenni, de édes szájú vagyok szeretem a finom süteményeket.

„Nagycsaládunkban” a dédmama („nagymama”) és anyu főzött, anyu készítette az édes süteményeket (a tészta alap és a krémek keverését rám bízva – szívesen tettem – a jutalmam a krémesen maradt fakanál és a keverőedény kinyalása volt. A mutatóujjamat használva igazán tisztára tudtam nyalni a tálakat.), nagymama és mama sütötte a kelt tésztákat és a réteseket. Nem volt olyan vasárnap, amikor ne lett volna legalább egy sütemény az asztalon még a legszűkösebb körülmények között sem.

Ötven évvel ezelőtt Pécsre, kollégiumba kerülve mivel nem kaptam mindig vacsorát – a hiányzó élelmiszert – otthonival pótoltam. Nagyanyám minden héten jött a piacra, hozta árulni az almát és a tömött pakkot, aminek legnagyobb része alma volt. A pakk tartalmát megosztottam szobatársaimmal, ahogy ők is a saját pakkjuk tartalmát megosztották velem. Szinte mindig került a csomagba sütemény is. Nemcsak nekem, hanem nekik is ízlett. Sokszor előfordult hogy hét végére hideg kaját kaptunk, ami gyakran egy fél csomag vaj volt, amit egy idő után untunk. Valakinek eszébe jutott, hogy küldjem haza anyukám pedig süssön belőle „sárga-tetejűt”. Így a Horváth Ilona féle Jókai szeletből a tetejére öntött sárga cukormáz miatt sárga-tetejű lett, ami a tágabb családban is elnyerte a sárga-tetejű elnevezést.

Mamámat, fekete fejkendőjével, saját maga által horgolt fekete “belinerjével” a szobatársak, de a többi kollégisták közül is sokan ismerték.  Este érkezett a ”húszassal” ha ráértem mentem eléje és átvettem a pakkot, vagy hozta a kollégiumba. Másnap az üres szatyrot vittem, vagy szobatársaim vitték a piacra.

Ime a

SÁRGATETEJŰ

HOZZÁVALÓK:

30 dkg liszt,

20 dkg vaj,

10 dkg porcukor,

1 tojás.

Ízlés szerint választott 20 dkg lekvár,

A mázhoz:

2 tojássárgája,

6 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor.

ELKÉSZÍTÉS:

Morzsoljuk el a lisztet a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, és a tojást. Formáljuk hengerré, és osszuk 3 részre. (Hűtsük le. A meleg vajas tészta könnyen törik.)

Sodorjunk az egyes darabokból tepsi hosszúságú rudakat, és nyújtsuk ki 3 mm vastagságú, nagyjából 12 cm széles lapokká. A lapokat nyújtófára csavarva sütőlemezre helyezzük, széleit egyenesre vágjuk és külön-külön megsütjük. Sütés előtt szurkáljuk meg egy villával, hogy a tészta fel ne hólyagosodjon. Kenjük meg a még meleg lapokat lekvárral, és ragasszuk össze a 3 lapot.

Kavarjuk habosra a tojás sárgákat a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd kenjük a lekvárral összeragasztott tészta tetejére. Tegyük 10 percre langyos sütőbe, hogy a bevonat összeolvadjon. Kihűlés után vágjuk 3cm széles, 8cm hosszúságú szeletekre.

Finom hosszú ideig eltartható szárazsütemény jellegű sütemény.

Vesd össze: Horváth Ilona: Szakácskönyv XIII. átdolgozott kiadás 367-368. oldal Orleans szelet, Jókai szelet

http://www.sutigyar.hu/recept/orleans-szelet

http://mamisuti.blogspot.com/2011/06/jokai-szelet.html

pZ