NAGYBAJOMfigyelő:
2016. május 3. Frissítve: 2016.07.07. 14:00

A sajtóközlemény  a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága által közölt változatlan formában került közlésre azzal a céllal, hogy minden olvasó felelősen védje környezetét.
Kapcsolódó cikk: Közlemény a gólyakameráról

Május 2-án a délutáni órákban telefonon értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy a bekamerázott rétisas fészek (http://www.ustream.tv/channel/mH8RY5a8JLt) közelében egy földes úton egy elhullott rétisas tetemére találtak. A tetem félig ülő helyzetben, fejjel egy kis pocsolyába borulva, görcsbe szorult lábakkal a földön fekve került elő. A sas pusztulásával kapcsolatos egyéb nyomot a korábbi esőzések miatt a természetvédelmi őrök nem találtak, viszont a madár által mutatott tünetek alapján nem zárható ki a mérgezés gyanúja. A rétisas pusztulásának okáról csak az állatorvosi szakvélemény után lehet biztosat állítani, addig is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a bejelentést az illetékes Rendőrkapitányság felé.

Azóta tudjuk, hogy ez a madár a sokak által kedvelt, a bekamerázott fészek rétisas családjának hím egyede.


A témában nyilatkozat adására kijelölt munkatársunk:
Varga Zsolt természetvédelmi őrszolgálatvezető
Tel.: 30/377-3408

 

Komlós Attila
marketing és kommunikációs menedzser
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: 72/518-222
E-mail:
komlos@ddnp.kvvm.hu
www.ddnp.hu
www.issuu.com/ddnp
www.facebook.com/dunadrava
www.pinterest.com/dunadrava

Kapcsolódó cikk

Mérgezés végzett a megfigyelt rétisassal

Az állatorvosi vizsgálat igazolta, hogy a május 2-án a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén megtalált, elpusztult rétisas halálát méreg okozta. A vizsgálati jelentés szerint karbofuránt találtak a madár szervezetében. A karbofurán erős, nagyon gyorsan ható idegméreg, melynek felhasználását és forgalmazását az Európai Unió 2008. decemberében betiltotta.

Ahogy korábban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jelezte, az elpusztult madár a sokak által kedvelt bekamerázott fészek (http://www.ustream.tv/channel/mH8RY5a8JLt) rétisas családjának hím egyede.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai azóta folyamatosan figyelemmel kísérik a fészekben lévő fióka fejlődését. Az elmúlt egy hónapban beavatkozásra nem volt szükség, a fióka szépen növekszik, a korának megfelelő fejlettségi szinten van.

Továbi információ: Varga Zsolt őrszolgálat vezető, tel.: 30/377-3408.
 

Üdvözlettel: Komlós Attila
marketing és kommunikációs menedzser
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: 72/518-222
E-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu
www.ddnp.hu
www.issuu.com/ddnp
www.facebook.com/dunadrava
www.pinterest.com/dunadrava