Nagybajom:
2008-01-22.

…szeretnénk feldolgozni Pálmajor, Sápa, Bödöcök, Csikota lakosainak életét. Ezért kérem az olvasót, aki tud, segítsen, hogy ki hol lakott a felsorolt  településeken, kit hol lehet felkeresni, hogy anyagot gyűjtsünk a következő kiállításhoz, könyvhöz. Segítségüket előre is megköszönjük…

Ballér Jánosné (született: Horváth Mária) vagyok. 43 éve élek Nagybajomban a Kossuth Lajos utcában. Elhatároztam, hogy megpróbálom kideríteni az utcánkban található házak történetét. Mivel a legrégibb utcák (Fő, -Templom,- Kossuth) egyikében lakom, és rengeteg olyan ház, kúria található (volt) ezen az utcán, ami érdekes történelmi eseményekbe adhat betekintést. Ha a református templommal indítok, akkor itt található volt egy zsinagóga is (amelyről sajnos nem sikerült képet találnom), -de még nem adtam fel a reményt-, és még a katolikus templom is itt kapott helyet. A régi iskola, mint Sárközi-kúria, a volt KTSZ épülete, a Tsz iroda a Bőhm család tulajdona, a jelenlegi könyvtár szintén, a művelődési ház Csorba kastély, és a rengetek zsidó üzlet. Ezek mind-mind itt voltak megtalálhatók ebben az utcában. Elkezdtem, hát összeírni, hogy ki melyik házban lakott, felkerestem több személyt is (azért nem akarom részletezni, mert hátha kihagynék valakit, és akkor harag lenne), akiktől segítséget kértem és kaptam is. ( Mégegyszer köszönöm Nekik!) Amikor aztán egy kis anyag összejött, gondoltam kéne egy kiállítást rendezni a képekből a városnap keretében. Itt kerestem fel szerzőtársamat Marics Csabát, aki szintén Kossuth utcai gyerek volt sok éven keresztül. Aztán elkészült a kiállítás, és egy könyv is készült belőle a Kossuth Lajos utca története, amelyből először 100 példányt nyomtattunk. (Elég hamar elfogyott, szerencsére!) Csaba készített egy DVD-t is a könyv anyagából, azt is meg lehetett vásárolni. Aztán az első sikereken felbuzdulva, megint előálltam egy új ötlettel. Fel kéne deríteni a Nagybajomhoz tartozó puszták életét is. Szerencsés voltam ebben a témában is, mert szüleim révén volt kiindulási pont. Így került sor a második kiállításra a Puszták népe képekben. Természetesnek vettük Csabával, hogy ebből is könyv készül, és a Csaba féle DVD-változat. Ezt is csak 100 példányban nyomtattuk ki, ami megint hamar elfogyott. (Most vannak a nyomdában a következő példányok).

Közben a 25 éves Nagybajomi Vegyes Kar kiállításának szerkesztésében segítettem, és megint jött az ötlet, kéne ebből is egy könyv. Hiszen 25 év eseménye, meghívásai, szereplése már nem kis történet. Így készült el az emlékkönyv. Most a következő témában kezdünk el kutatni. Mivel a puszták közül csak öt került (részben) feldolgozásra, Homok- Fehértó-, Kak-, Galabárd- és Lencsen  életét derítettük ki, most a többi településről is szeretnénk adatokat gyűjteni. De még  az előző téma feldolgozása is hiányos. Mivel nem tudtunk minden volt pusztai lakost felkeresni (mert vagy meghalt időközben, vagy olyan helyre költözött, amit nem ismertünk, és a segítségeink sem tudtak megnevezni), ezért még itt is vannak fehér foltok a kutatásunkban. Most szeretnénk feldolgozni Pálmajor, Sápa, Bödöcök, Csikota lakosainak életét. Ezért kérem az olvasót, aki tud, segítsen, hogy ki hol lakott a felsorolt  településeken, kit hol lehet felkeresni, hogy anyagot gyűjtsünk a következő kiállításhoz, könyvhöz. Segítségüket előre is megköszönjük. Ha véletlen az első két témához van anyagjuk, vagy ismernek olyan embereket, akiket érdemes lenne felkeresni, kérem, szóljanak Nekünk. Mindketten elérhetők vagyunk a településen. Még igen sok ötletünk van, amit fel kéne dolgozni. Tudom sok embert, kell felkeresni e témákban, de a segítség mindig jól jön, hogy hova menjük, kit keressünk.

Mégegyszer köszönjük mindenkinek a segítségét (aki már segített), és aki majd segíteni fog e témákban, és akik anyagiakban hozzájárultak előző munkánkhoz! 

Aki pedig vásárolni szeretne a két könyvből és DVD-ből az is, megteheti, hisz még vannak könyveink.

(Ballér Jánosné és Marics Csaba)
Email: barika4@citromail.hu