NAGYBAJOMfigyelő:
2010. december 7.

Egy hónappal ezelőtt – október 6-án – rendezték meg a Nagybajomi Csokonai Vitéz Mihály  Általános Iskola  hetedik és nyolcadik osztályában a Varga Tamás Matematika Verseny I. (iskolai) fordulóját. Két nyolcadik osztályos nagybajomi tanuló – Simon Barnabás és Orsós Brigitta – is  a tizenhárom fős megyei döntőbe jutott.

A többfordulós középiskolás versenyek mintájára 1988-ban szervezték meg először – kísérleti jelleggel – a versenyt, amelyet 1990/91-es tanévtől neveztek el a magyar matematikaoktatás megújítójáról, Varga Tamásról. (A versenyeknek a nagybajomi iskola tanulói a kezdetektől résztvevői.) A versenyen az általános iskolák és a gimnáziumok 7. és 8. osztályos tanulói indulhatnak két kategóriában, attól függően, hogy a heti óraszám legfeljebb 4 óra (I. kategória – normál tantervű) vagy ennél több (II. kategória – tagozatos tantervű ).
A verseny három fordulóból áll. Valamennyi fordulóban a kitűzött feladatokat az Oktatási Minisztérium által felkért versenybizottság tagjai választják ki. Az első fordulóban beadott dolgozatokat a versenyző iskolájának a szaktanára értékeli, és ennek alapján a második fordulóba bejutott tanulók versenydolgozatait a régiós Pedagógiai Intézet által felkért tanárok javítják. A döntőben résztvevők megoldásait a versenybizottság javítja és rangsorolja. A 2001/2002. tanévtől a versenyt a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálati és Szakmai Intézet szervezi. Évről évre, minden ősszel, az első fordulóban 3-4000 versenyző ül asztalhoz, hogy számot adjon korosztálya matematikai készségéről, képességéről. A nemes vetélkedés számos ígéretes tehetség kibontakozásához nyújtott alkalmat és teret. Többen 3-4 évvel később már a Nemzetközi Matematikai Olimpiákon mutatták meg oroszlánkörmeiket fényes érmek megszerzésével.
http://195.199.207.10/09honlap/versenyeink/vargatamas/1011/index.html