Nagybajomi hírek oldala

Nyílt levél

NAGYBAJOMfigyelő:
2009-09-20.  Frissítve: 09.22.

„Szemét ügyek”

 Kedves Barátom! 

Köszönöm, hogy felhívtad figyelmemet a következő linkre: http://www.fntudosito.hu/riport/4024
Már találkoztam vele. Egyrészt olvasom FigyelőNet (http://www.fn.hu/) híreit, másrészt rendszeresen olvasom Nagybajom honlapjának Fórum rovatát (http://sgforum.hu/forum.php3?azonosito=nagybajom). 

Ami miatt a linket eddig nem tettem közzé az, hogy szeretnék a képekre, a szemétügyre reagálni. Sajnálom, hogy ezt a község vezetői írásban eddig nem tették meg. Pedig tudtommal több önkormányzati ülésen is foglakoztak a problémával. Vallom: „Verba volant, scripta manent.” A szó elrepül, az írás megmarad. Fordíthatnám szabadon úgy is: a leírt ígéretet könnyebb számon kérni. 

A szemetet a környezet szempontjából két nagy csoportra osztanám.

Az egyik lebomlik, környezetszennyezés nélkül beépül a természetbe. Ez a szerves hulladék. Az ember szerepe, hogy meggyorsítsa a természetbe épülését.

A másik feldolgozatlanul, válogatatlanul károsítja környezetét. Feldolgozás után hasznosítható.

Nagybajom városából intézményesen szállítják:

a háztartási hulladékot, amely az előbb említett mindkét hulladékfajtát tartalmazza.

Meghatározott rend szerint szállítják a zöld hulladékot, mely szerves hulladék. (http://nagybajomfigyelo.freeblog.hu/archives/2009/05/03/Zold_hulladek/)

Szállítják a szelektív hulladékot: egyes hulladékfajtákat ellenőrizetlenül (üveg, papír, műanyag) szelektíven címkézett konténerekben el lehet helyezni a város egyes pontjain (míg az edények meg nem telnek).  

Az elmúlt évben még a város két pontján (Vásártér u vége, Kunmajor) konténer volt elhelyezve, melyben szemetet lehetett elhelyezni. Én magam nem tudom, hogy milyen szemét számára. Azt sem tudom, hogy használatának szabályait hol tették közzé. Hogy milyen körülmények alakultak ki, ahhoz meg kell nézni a Kunmajorban még működő konténert és környezetét. Nem válik a „város” dicsőségére. (Lásd a legelső hivatkozást: http://www.fntudosito.hu/riport/4024.) 

Hála Isten nem lakok egyik lerakó közelében sem, de megértem a közelben lakók felháborodását.

Pár évvel ezelőtt, amikor a város a mostani szolgáltatóval szerződést kötött, a szolgáltató meghatározta, hogy milyen és mekkora edényeket ürít a szemétgyűjtés során. A város illetékes szerve kedvezményes hulladékgyűjtő-edény értékesítést végzett. Nem mérte azonban fel, hogy mely háztartások maradtak edény nélkül. A nem a megállapodás szerint gyűjtött hulladékot a szolgáltató pedig nem szállította el. Jobbik esetben ez a Vásártér utca végébe, illetve Kunmajorba a konténerbe illetve a konténer mellé került, kerül, ha nem a közvetlen környezetet, mezőt, erdőt szennyezi az építési hulladékokkal, a kidobott bútorokkal, a használhatatlan műszaki cikkekkel együtt. 

Egyes helyeken Nagybajomban is törvényesen meg lehet szabadulni bizonyos hulladékoktól. Például a szükségtelen gyógyszereket vissza lehet vinni a patikába, elemeket az ABC-be, vagy egyéb helyekre. A papír hulladékot az elmúlt évekbe az iskolások gyűjtötték. A pille palackokat most is gyűjtik.
Törvény szabályozza az elektromos készülékek forgalmazók által való kötelező visszavételét. Vajon új készülék vásárlásakor hány nagybajomi viszi vissza használt készülékét Kaposvárra.

Megjegyzem az elmúlt években a év egy napján az önkormányzat szervezésében a városban lomtalanítást végeztek. Ekkor a lakók megszabadultak megunt, elhasználódott berendezési tárgyaiktól. Idén Nagybajom honlapjának Fórum oldalán megkérdezte valaki, mikor lesz a lomtalanítás (Környezetünk- laci –  2009. ápr. 10. 22:21 – http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=nagybajom&id=1234785666) . Válasz azóta sem érkezett. Pár nap múlva a polgármester a Bajom TV képújságján közzétette a zöldhulladék szállítási rendjét (http://nagybajomfigyelo.freeblog.hu/archives/2009/05/03/Zold_hulladek/). (Nem láttam még zöld hulladékot kihelyezni és szállítani a városban. Vagy magától lepusztul, vagy komposztálva újrahasznosítják.)

Ezek alapján a következő vélemény alakult ki bennem.

Elgondolkodtató, hogy több évvel az új szállítási rend kialakítása után derül ki, hogy legalább kétszáz olyan háztatás van, ahonnan nem szállítják el a szemetet, mert nem vásárolták meg a megfelelő kukákat. Ez eddig senkit nem érdekelt? Most is csak azért érdekli a vezetőket, mert kétszázzal több edény ürítéséért kell fizetni, mint amit elvisznek?
Ez a szemét jobb esetben a konténerekbe rosszabb esetben a környezetbe kerül és alakítja nem csak a városvezetésről, hanem a város lakóiról kialakított véleményt is. Míg a város vezetőit választáson le lehet váltani, de a lakóitól megszabadulni nem.

Mit kellene tenni ahhoz, hogy a szemétügyből ne legyen „szemét ügy”?

Körültekintően megszervezni a hulladék minden formájának szállítását.
–          A rendszerből hiányzó kb. 200 darab kuka pótlása minden lehetséges eszközzel, ha kell önkormányzati segítséggel.
–          A zöldhulladék évi nyolcszori szállítása helyett évi kétszeri lomtalanítás.
–          Ha mindez megvan, a kunmajori hulladéklerakó megszüntetése.
–          A környezet rendjének szigorú betartatása, a renitenskedők következetes büntetése.
     A bizonyítékgyűjtésbe, dokumentálásba például a polgárőrséget is be lehetne vonni.  

A probléma megoldását úgy látom, hogy segítené az önkormányzat által megszavazott hulladékudvar megvalósítása.
A szabályok betartatása, és következetes számonkérés nélkül azonban, az intézkedéseknek nem lesz eredménye. Az újabb intézkedések csak újabb problémákhoz vezetnek.
 

Bennünket nem vigasztal, de „Szemét ügyek” nem csak nálunk vannak.
A párhuzamosságok és az azokra adott válaszok azonban, segíthetnek saját bajaink megoldásában.

Rendszeresen figyelemmel kísérem a neten testvértelepülésünk Szárhegy történéseit is az erdélyi online újságok oldalain (http://www.erdely.ma/index.php,  http://www.honline.ro/, http://www.figyelo.ro/, http://www.ujkelet.ro/, http://www.kisujsag.ro/, http://www.kronika.ro/index.php stb.) valamint figyelemmel kísérem Szárhegy honlapját (http://www.lazarea.ro/), ahol olvasom a Szárhegyi Közlöny cikkeit.

Szárhegyen is van szemét ügy és vannak „szemét ügyek”.

Amikor a NAGYBAJOMfigyelő blogot indítottam, testvértelepülésünkről sokkal több netes hírt találtam, mint Nagybajomról. Másrészt példának tartottam bizonyos történéseket, ezért a NAGYBAJOMfigyelő oldalain egyes Szárhegyről szóló cikkekre felhívtam a figyelmet.

Szárhegy, a szárhegyi vezetők az interneten, de az írott sajtóban is sokkal jobban kommunikálnak, mint Nagybajom. Érdemes elemezni a cikkek témáját, a reagálásokat, a hírforrások számát és összehasonlítani a nagybajomival.

Pillanatnyilag náluk a szemét ügyön kívül a szennyvíz a téma. Bár csak már mi is ott tartanánk. Innen a távolból csak reménykedhetünk, hogy megértik, hogy a szennyvíz elvezetése a közösségi érdekeken túl egyéni érdek (a mi érdekünk is), amiért áldozni is kell.

Üdvözlettel:
Zoli
(Kiss Zoltán)

Előző

Labdarúgás > RECOP Megye I. > 6. forduló

Következő

Egy megvalósult álom – Videó

  1. Kovács Ferencné

    A cikk minden gondolatával egyetértek. Sajnos valóban nem csak a szeméttel, de a szennyvízzel is gondok vannak. A 70- es 80-as években / az előbbieket már nem is említem/ ásott szennyvíz gödrök eliszaposodtak rosszabb esetben már beomlottak, beszakadtak, bűzlenek, ha jön az esős idő.Új gödrök ásása, készítése legalább 100.000 Ft, de lehet, hogy keveset mondtam. Nagyon sokan talán nem is tudnak ennyit beruházni. A szennyvízről pedig semmi hír!!! Egyáltalán folynak erről valahol tárgyalások? Keresnek valahol valami megoldást? Pedig a város gyarapodásának is a szennyvízvezeték hiánya erősen gátat vet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  +  11  =  15

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén