NAGYBAJOMfigyelő:
2016. október 19.

Kultúrkomisszárok, téeszesítés, viharkabátos elvtársak és mozgalmi dalok abszurd világával, egy 20 állomásos országos turnéra indulunk október 20-án, a Magyar Szabadság Éve alkalmából, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének tiszteletére.

A SEJ, SZELLőK című groteszk úttörő revüvel emlékezünk ’56-ra nem csak a héten, hanem az egész esztendőben. Török Tamás író-rendező a legfontosabb nemzeti ünnepünknek állít emléket, különösen értékes és érdekes megközelítésben.

“Nem nosztalgiázni akarunk az előadássorozattal. Bár tudjuk, hogy az idő sok mindent megszépíthet és elfelejtet, de az 1950 és 1956 közötti embertelen periódust, azért nem szabad elfelejteni, hogy ne ismétlődhessen meg újra. Soha. Egy-egy kor ábrázolása sokféle lehet. Tragikus, romantikus, realista, mellbe vágó, vagy csak simán hazug. Történelmünk ezen drámai időszakára mi most a groteszk humor nyelvén emlékezünk. Miért? Mert az, ami akkor történt mára szinte abszurdnak tűnik. Mégis megtörtént. Mi alkottuk, minden egyes pillanatát; bizonyítva azt, hogy amikor képesek vagyunk nemes és nagyszerű dolgokra, elkövethetjük a legrosszabbat is. Erre emlékezünk…

sej-szellok3

„Fontosnak tartjuk azt is, hogy olyan klasszikus és kortárs magyar dráma-kincseket vegyünk szárnyaink alá és mutassunk be városunkban Szentendrén, valamint az ország több pontján, amelyekkel csak nehezen találkozhatna a közönség. Ezért is jelent számunkra megtiszteltetést, hogy az idén alkotóműhelyünket választotta a darab szerzője, Török Tamás rendező az egyik legújabb munkája, a Sej, szellők című alkotásának bemutatására. A színdarab pontos kórkép 60 év távolából a közelmúlt magyar valóságáról, amely legfontosabb nemzeti ünnepünknek állít emléket, rendhagyó és a fiatal közönség számára különösen értékes megközelítésben. A forradalom 60 esztendejében, azt a generációt kívánjuk megszólítani – közép-iskolákban, egyetemeken, művelődési központokban – akiknek alig van némi ismeretük az 56-ot megelőző évek abszurdan groteszk, mégis rémisztően valós életpillanatairól.”

2016 decemberéig 20 alkalommal – többek között – Budapesten, Karcagon, Mezőkövesden, Kaposváron, Nagybajomban, Kazincbarcikán, Kisbéren, Lajosmizsén, Kalocsán, Nagykanizsán, Miskolcon, Pomázon és Szentendrén fogja játszani az előadást az idén 10 éves jubileumát ünneplő társulatunk, melyet az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogat. Köszönjük munkánk támogatását. Önöknek pedig köszönjük a folyamatos érdeklődést, melynek révén folyathatjuk közösségteremtő munkánkat.

Mi értéket, örömet és mindig jó estét kínálunk. 

Ivancsics Ilona
a Társulat Szentendre Pro Urbe díjas vezetője

MEGHÍVÓ>>>