NAGYBAJOMfigyelő:
2016. május 19.

A Rákóczi-szabadságharc országgyűlését modellezték a nyolcadikosok

Ref.országgyűlés1A Rákóczi-szabadságharc 1707. évi ónodi országgyűlését modellezték a Nagybajomi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 8.b osztályos tanulói a Városházán. Az esemény apropóját egy országos program adta. Szabó Ernő, az iskola történelemtanára, városunk képviselője, négynapos továbbképzésen vett részt a Parlamentben, ahol a reformkori országgyűléseket tanulmányozták. A képzésen a tanárok vállalták, hogy a saját iskoláikban a diákokkal is megvalósítják a programot. A dolog pikantériája, hogy a 29 történelemtanárból 28 a reformkor országgyűléseit modellezte, Szabó Ernő tanár úr az Országgyűlés Könyvtára igazgatójának kérésére a Rákóczi-szabadságharc országgyűlésének a rézpénz devalvációját, tudatos állami leértékelését adatta elő a diákokkal.

A történelemóra keretében a diákok az 1707-es ónodi országgyűlést modellezték. Szabó Ernő tanár úr minden tanulónak kiosztotta a szerepét. Volt Vallásügyi és Gazdasági Bizottság is. Az országgyűlést palotás tánccal indították, majd bevonultak a kornétások, azaz a zászlóvivők. Az országgyűlés kezdetén eskütételre került sor a tagok részéről. A bevezető történelmi teszt után a nyolcadikosok szerepjáték keretében az akkori szereplőket személyesítették meg.

Az óra alatt a Tanár úr több izgalmas kérdést tett fel 5-ös érdemjegyért. Olyan érdekességeket tudhattak meg a diákok, mint hogy a világon elsőként, 1568-ban Magyarországon foglalták törvénybe a vallásszabadságot a tordai országgyűlésen. A tanítványok megtudhatták, hogy Rákóczi fejedelem nevéhez fűződik a közteherviselés bevezetése. A tanulók ismerete azzal is bővült, hogy Somogy megye nemesei nem álltak a Rákóczi-szabadságharc mellé, hanem Habsburg-hűek voltak. A kótyavetye fogalmának eredetére is fény derült: az árverés régies, népies elnevezése. Az is kiderült a diákok előtt, hogy Nagybajom címere a bíbiccel és a várral 1702-ből származik. A Tanár úr azt is elárulta, hogy az itt modellezett országgyűlés volt az egyetlen a magyar történelemben, ahol megöltek valakit. Ez a momentum természetesen csak szóban került említésre.

Hasznos és érdekes történelemóra részesei lehettek a nyolcadikosok, akik egy kicsit belekóstolhattak abba, hogy is zajlott a döntéshozatal a Rákóczi-szabadságharc idején. Szabó Ernő fontos tényezőként kiemelte, hogy az elhangzottak írott és képi források tudományos alapjaira épültek. A tanulók interaktív tábla és valódi libertás (rézpénz) együttes használatával gyakorlatban erősítették az elméletet. Külön említést érdemel, hogy a képviselő úr Nagybajom fő döntéshozatali helyszínére hozta el tanítványait, ahol még jobban átérezhették a döntéshozás felelősségét.

Ref.országgyűlés2Ref.országgyűlés3Ref.országgyűlés4Ref.országgyűlés5

TOVÁBBI FOTÓK (Facebook – Nagybajom A Gólyák Városa)>>>

(Fotók: Kiss Krisztián és Németh András).

 

Pirka Mátyás