NAGYBAJOMfigyelő:
2013. július 7.

Hozzávalók:
1kg liszt
0,5kg túró
1cs élesztő (5dkg)
0,5kg margarin
1 nagy vagy 2 kicsi pohár tejföl (0,5l)
1 evőkanál só
1dl tej
30-35 dkg trapista sajt
2 mokkáskanál cukor
3 tojás

Az élesztőt a cukrozott langyos tejben felfuttatom.
A lisztet a margarinnal elmorzsolom. A túrót krumplinyomón áttöröm és hozzáadom a liszthez. Hozzáadom a sót, a tejfölt, a reszelt sajt 263-át, 2 egész tojást és a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozom, majd fél órát pihentetem. Kinyújtom és hajtogatom, ezt megismétlem még kétszer fél órai pihentetéssel. A harmadszori pihentetés után kinyújtom ujjnyi vastagra, éles késsel berácsozom és kisebb szaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat tepsire rakom elég közel egymáshoz, felvert tojással kenőtollal megkenem és a hüvejk és mutatóujjal összecsippentett reszelt sajttal megrakom. Tehát nem a szaggatás előtt kenem és sajtozom a pogácsát, hanem a tepsiben. Ebből kb. 4 gáztepsi pogácsa lesz. Az első két tepsit hidegen teszem a sütőbe és akkor kapcsolom légkeveréssel 250 fokra. A többi pogácsát közben elkészítem és azok az előző kisüléséig pihennek. Ha az első adagot is előmelegített sütőbe teszed, akkor annak is kell fél órát pihenni. A második adag sütéséhez már kicsit visszaveszek a hőfokból (kb. 220 fokra). Sajnos azt nem tudom, hogy mennyi a sütési idő, mert nem figyeltem. Azt néztem, hogy a pogácsa szép piros legyen.
Ez a pogácsa nem olcsó és elég időigényes, de nagyon kiadós és szerintem finom. Másnap is ehető, sőt kihűlés után azonnal fagyasztóba téve, felhasználás előtt mikrohullámú sütőben felmelegítve is jó.
Mint minden kelt tésztánál, itt is vigyázni kell, hogy a tészta ne fázzon meg. Én ilyenkor beteszem a konyhaajtót és úgy dolgozom. A konyhába ilyenkor nincs ki be mászkálás.