NAGYBAJOMfigyelő:
2019. március 26.

Idén is TeSzedd! a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal


2019-ben immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció. Az idei rendezvény különlegessége az volt, hogy egy teljes héten keresztül tartott, a Fenntarthatósági Témahét részeként. Így lényegesen több idő volt a lebonyolításra. Ezen a héten az időjárás is kegyeibe fogadta a szemétszedőket, ennek köszönhetően sokan választották ezt a programot.
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, mint eddig minden évben, idén is több helyszínen vállalta a Dél-Dunántúlon a koordinátori, szervezői feladatokat. Tolna, Somogy, Baranya, és Bács-Kiskun megye védett természeti területein, összesen 11 helyszínen sikerült az önkéntesek segítségével kitakarítani tanösvényeket, kirándulóhelyeket, sétautak környékét. A természetvédelmi őrök irányítása mellett 223 fő, iskolások, családok, kirándulók 386 zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze, ezzel is mentesítve a természeti környezetünket a felelőtlen emberek által eldobott szeméttől. Köszönet mindenkinek, aki részt vett a programon!

Varga Zsolt

 

Elkezdődött a birkanyíró szezon

Idén először Nagybajom-Homokpusztán gyűlt össze a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vállalkozó kedvű természetvédelmi őreiből és referenseiből álló birkanyíró csapat, hogy elvégezze az évente szükséges juhnyírást.
Reggel a feladatok kiosztásával indult a nap, majd a gépek összeszerelése után elkezdődött maga a nyírás. Az állatok körmölését a drávaszentesi telepről érkezett egység végezte, míg a helyi munkatársak logisztikai feladatokat láttak el, biztosították a juhok eljutását a nyírókhoz majd a körmölőkhöz és közben az állatok féregtelenítése is megtörtént. A 18 fős csapat fegyelmezett munkájának köszönhetően a mintegy 140 db fehér racka juh délután már téli kabátjától megszabadítva élvezhette a legelőn a márciusi napsütést.

Nyemcsok Tamás