NAGYBAJOMfigyelő:
2012.december 16. Módosítás: 2012.dec.20.(kép beillesztése – KLIKK A KÉPRE -)

Tisztázni kell a dolgokat, hogy a szemétügyekből ne legyenek szemét ügyek.

Végighallgatva a nagybajomi közmeghallgatáson elhangzottakat sok mindent megértettem.
Amit kifogásolok a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt.
Igazgatójától: nem beszélt arról, hogyan kíván Zrt-je eleget tenni az új hulladékgazdálkodási törvény szellemének? Jelesül annak, hogy a törvény bevezetésének elsődleges célja a környezet védelme: a háztartási hulladék mennyiségének csökkentése a szelektív hulladék gyűjtésének és újrahasznosításának segítségével.

A nagybajomi általános iskola nevelői mindent megtettek (és – remélem – megtesznek) azért, hogy a gyerekeket környezettudatos viselkedésre neveljék. Pl.: szelektív hulladékgyűjtés (papírhulladék, pet palackok gyűjtése stb.) Egyesek rábeszélték szüleiket, nagyszüleiket, hogy hulladékukat szelektíven gyűjtve a hulladékszigetekre szállítsák – sokszor a város másik végéből –. A szelektíven gyűjtött hulladékuk itt nem fért az edénybe, vagy más alkalommal azt látták, hogy a szállító az így gyűjtött hulladékot a háztartási hulladékhoz üríti.

A nagybajomi önkormányzat nem tudta elérni azt, hogy a háztartások mindegyikének legyen gyűjtőedénye akkor sem, amikor a hulladék szállításáért nem kellett fizetni. Ez Nagybajom esetében a megközelítően (ezer háztatásából kettőszáz háztartás) a háztartások 1/5-e, 20%-a. Várhatóan ez az arány – a hulladékszállítás háztartásokra terhelésével – tovább romlik. Akkor is, ha a hátralékot adó módjára hajtják be. Ugyanis nincs miből behajtani!

Ezért értem meg a szolgáltatót és az önkormányzatot is. Nyilvánvaló a szolgáltató úgy kalkulál, hogy ne legyen tevékenysége ráfizetéses. Ezt pedig csak úgy érheti el, ha a várható veszteséget a fizetőkre terheli. Ezt azonban csak 2014-ig teheti meg, mert ezután a tevékenység hatósági áras lesz. (Legfeljebb abban reménykedhet, hogy a hatósági árat nem vezetik be.)

Nem tudok véleményt mondani az emelés mértékéről, mert nem ismerem a 2012-es nagybajomi árakat. Azt tudom, hogy az emelés mértéke nem lehet nagyobb 4,2%-nál. (Forrás: http://www.gondola.hu/cikkek/83326-Parlament__aki_bujt__aki_nem___.html)

Amikor az árakról beszélt az igazgató úr mindig hangsúlyozta, hogy nettó árakról van szó. Pedig a jelenlevők megközelítően 100%- a  a szolgáltatásért bruttó árat fog fizetni! A nettó ár a 27 % Áfát nem tartalmazza. A szemétszállítás díja 27 % Áfával növelten kerül kiszámlázásra, és ennyit kell fizetni a szolgáltatásért.
A tájékoztatás korrekt volt, de a laikus számára félrevezető.

Mit tanácsolok az ingatlan tulajdonosoknak?
Szerződéskötés helye, idejeHa nem keresi meg a szolgáltató az ingatlantulajdonosokat ez év december közepéig, akkor írásban közöljék – még ebben az évben – az ingatlan helyét, személyes adataik közül pedig a családi és utónevüket, a lakóhelyüknek, tartózkodási és értesítési helyüknek címét (A2012. évi CLXXXV. törvény 38§ (3) bek.) a választott edény méretét (120 vagy 60 liter) az önkormányzat felé és kérjék, hogy továbbítsa a szolgáltató felé.

Aki teheti 60 literes gyűjtőedényt válasszon!
Hogyan tudja megállapítani azt, hogy ez elegendő lesz?
Ennek megállapításában az önkormányzat segített. Ha – az elmúlt hónapokban – két hét alatt tellett meg a 120 literes edény – vagy még akkor sem – akkor minden változtatás nélkül választhatják a 60 literes edényt.
Igaz, hogy a közölt árak szerint nem sok különbség van a 120 literes edény és a 60 literes edény használata esetén, de ne feledkezzenek meg arról, hogy 2014-ben már a szemétszállítás hatósági áras lesz és a törvény szelleme a csökkenő háztartási szemét mennyiséggel számol.

Hogyan csökkentheti háztartási szemete térfogatát illetve tömegét?
Tömöríti a kukában kézzel, lábbal vagy eszközzel. (http://www.hulladekpres.hu/termek-kategoriak/malagrow-kezi-kukapres/malagrow-kezi-kukapres) Az edény sérülhet.
Tömöríti a kukán kívül kézzel, lábbal vagy eszközzel (http://www.zoldpolc.hu/1058-hulladekgyujtes/ )a kukába kerülő hulladékot.
Ne feledje most a kukában sokkal több a levegő, mint a szilárd anyag. Ne csak a pet palackokra lépjen rá és az alumínium dobozokra, hanem mindenre, ami nem okoz sérülést.

Gyűjtse szemetét szelektíven
A szervesanyagokat komposztálja ládával, vagy anélkül. (http://komposztalo.arukereso.hu/?gclid=CJ_NxqmSn7QCFYG-zAodszQABQ),
(http://www.arukereso.hu/aprito-szecskazo-gep-c4187/f:ar=1;2/?st=%C3%A1gapr%C3%ADt%C3%B3)
a vastagabb fa hulladékot kötegelve télen égesse el kazánjában!
A papírt, pet palackokat tömörítve adja az iskolásoknak,
vagy a papírt, pet palackokat, az alumínium (a tömörített) dobozokat, fémet vigye felvásárló helyekre, hulladékudvarokba az üveg hulladékokkal együtt. (A felvásárló kérheti az igazolást, hogy az eladó fizeti-e a szemétszállítási díjat.)

Javaslat: a szükséges eszközöket szerezze be (készítse, készítesse el, vagy vegye meg), így nem fogják meglepetésként érni később az új hulladéktörvény újabb hatályba lépő rendelkezései. (Várhatóan: 2015. jan.1.)

Ne feledje a hulladékgazdálkodással kapcsolatban jogviszonyban az önkormányzattal van . Az önkormányzat rendelkezéseit kell betartania. Az önkormányzatnak kell a törvénnyel kapcsolatos rendelkezéseit meghoznia és végrehajtania.

A hivatkozások itt találhatók:

– Bajom TV felvétele a nagybajomi (2012.12..07.)közmeghallgatásról (A Bajom Tv közvetítette –megvásárolható a Bajom TV-nél – Nagybajom Sportcsarnok )

http://nagybajomfigyelo.wordpress.com/2012/09/23/szemetszallitas-nagybajombol/

http://nagybajomfigyelo.wordpress.com/2009/09/20/nyilt-level-2/
E levél forrásai a Bajom Tv képviselőtestületi üléseiről készített és közvetített felvételei.

Kiss Zoltán (pZ)