NAGYBAJOMfigyelő

KUKORIS

Hogy hogyan készítette nagyanyám nem tudom. Utoljára (Cserepes) Porcsa (Alsó) Jancsi bátyám torán ettem Szentkirályon. Pörkölthöz kínálták.
Az ünnep kelt tésztája volt. Szinte mindig kemencébe sütötték. Emlékszem rá esküvőre menet a „kinnállóknak” kínálták egy üveg bor kíséretében, de felkerült az ünnepi asztalra is. Még dédnagyanyám élt nem múlott el vasárnap úgy, hogy ne került volna valamilyen kelt tészta az asztalra. (Diós, mákos „kőttes”, patkó, kuglóf stb.) Mi gyerekként jobban kedveltük a cukros vajas süteményeket.

A kukoris szentkirályi receptjét (Csurgó környékének kultikus kalácsát) az „Izőrzők” oldaláról töltöttem le. Egy biztos, az eredeti receptben nem szerepelt a margarin. Ha olajat használtak az is legfeljebb tökmagolaj volt, vagy zsír. Szerintem tojást csak a kukoris megkenéséhez használták. (Túlságosan fehér volt az „eredeti” kukuris tésztája.)
A recept 5 kg liszthez készült. Ezt számítottam át kisebb mennyiségekre. A sütés hőfokát és idejét a kemence hőfokához igazítottam. Ezeket ki kel próbálni.
Az interneten találtam egyéb kukoris recepteket. Először Papp Imi (Csurgó) Nagymartonban lejegyzett receptjét találtam meg évekkel ezelőtt. Sajnos most nem találom.
Találtam egy csurgónagymartonit, egy Pápa Fanni által jegyzettet és egy csicsóit. Feltételezem, hogy ezek beleférnek egy sütőbe és kipróbálták őket.

PORROGSZENTKIRÁLYI RECEPTEK

https://www.youtube.com/watch?v=31vTO6Ll6Cs

http://www.mo-ka.hu/receptek/porrogszentkiraly.pdf

1db kukoris (vagy két kisebb kukoris) (Porrogszentkirály)

Hozzávalók: 50dkg liszt, 8gr só, 10gr cukor, 1,5dkg élesztő, 1db kis tojás, 2,5dkg margarin, 4dl tej, 1 evőkanál olaj.
0,5 deciliternyi langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, a felvert tojás több mint felét beleöntjük a felfuttatott élesztővel, és az apránként adagolt többi langyos tejjel összedolgozzuk. Amikor már jó alaposan kidagasztottuk belegyúrjuk a margarint, és az étolajat. A tetejét is átkenjük étolajjal, megszórjuk liszttel, és fél órán át, meleg helyen kelesztjük.
Ekkor lisztezett abroszon a cipót alaposan átgyúrjuk, hogy szép gömbölyű legyen. Letakarjuk, és újabb fél órát kelesztjük.

Ezután a cipót kettévágjuk, és hosszú, kétujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. A két rudat egymással keresztezzük, összefonjuk, a végeit összeillesztjük, hogy kör alakot kapjunk. Kicsit még kelesztjük, majd a maradék tojással átkenjük a tetejét, és sütőlapra, vagy a legnagyobb gáztepsibe tesszük. A sütőt, több mit 200 C0on előmelegítjük, majd a hőmérsékletet 200 C0-ra mérsékeljük. Kb. félóra alatt megsül.

2db kukoris (Porrogszentkirály)

Hozzávalók: 1kg liszt, 16gr só, 20gr cukor, 3dkg élesztő, 1db tojás, 5dkg margarin, 8dl tej, 2 evőkanál olaj.
1 deciliternyi langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, a felvert tojás több mint felét beleöntjük a felfuttatott élesztővel, és az apránként adagolt többi langyos tejjel összedolgozzuk. Amikor már jó alaposan kidagasztottuk belegyúrjuk a margarint, és az étolajat. A tetejét is átkenjük étolajjal, megszórjuk liszttel, és fél órán át, meleg helyen kelesztjük.
Ekkor lisztezett abroszon 2 egyforma nagyságú cipóra szétválasztjuk.  mindkét cipót alaposan átgyúrjuk, hogy szép gömbölyű legyen. Letakarjuk, és újabb fél órát kelesztjük.

Ezután a cipókat kettévágjuk, és hosszú, kétujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. A két rudat egymással keresztezzük, összefonjuk, a végeit összeillesztjük, hogy kör alakot kapjunk. Kicsit még kelesztjük, majd a maradék tojással átkenjük a tetejét, és sütőlapra, a legnagyobb gáztepsibe tesszük egymás fölé – légkeverés -. A sütőt, több mit 200 C0on előmelegítjük, majd a hőmérsékletet 200 C0-ra mérsékeljük. Kb. félóra alatt megsül. A halványabbat tovább sütjük

KUKORIS RECEPT (Csurgónagymarton) 

Hozzávalók:

75 dkg liszt, fél liter tej, 5 dkg vaj, vagy margarin, egy evőkanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, kb l,5 dkg só.

Langyos tejben cukorral megfuttatjuk az élesztőt, hozzáöntjük a liszthez, dagasztjuk, majd a vajat kissé megolvasztjuk, s fokozatosan a tésztába dolgozzuk, addig dagasztjuk mindezt, amíg labdaszerű sima és rugalmas tésztát nem kapunk. Fél órát kelesztjük, majd újra átdagasztjuk. Félórai kelés után átgyúrjuk, két cipót formálunk, külön-külön kisodorjuk vékonyabb sodrófa vastagságúra. A két rúd végét összeillesztjük és megfonjuk, ezt követően koszorút formálunk belőle. Tojássárgájával megkenjük, kivajazott tepsiben újabb l5-2O percet kelesztjük, majd mérsékelt hőfokú sütőben sütjük kb egy óra, l óra 2O percig.

http://www.csurgoikisterseg.hu/index.php?page=calendar_event&date=2010-08-21&id=2010-08-21

Kukoris

Írta: Pápa Fanni 2016-08-17 16:15:30

Nehézség: Közepes

Hozzávalók:

1 kg liszt
1 ek cukor
0,5 ek só
3 dkg élesztő
1 tojás
5 dkg margarin
8 dl tej

https://csaladireceptkonyv.hu/papa/recept/kukoris

KUKORIS
Somogycsicsói recept
Vasárnaponként és közös munkák alkalmával – gabonahordás, krumpliásáskor – tették az asztalra, a fonott kalácshoz hasonló tésztafélét, a kukorist.

Elkészítése:
Háromdekányi élesztőt 1 egész tojással tejben felfuttatunk, és 1 mokkáskanálnyi cukrot is beleteszünk. Ezt fél kiló liszttel – amibe kevés sót tettünk – és kevés tejjel összedagasztjuk. Végül 1 deka meg- olvasztott margarinnal összedolgozzuk a tésztát. egy óra hosszáig kelni hagyjuk. Akkor két kis cipót formálunk belőle, kisodorjuk, és két ágba fogva összefonjuk. 10-15 percig kelni hagyjuk, majd a tetejét 1 felhabart egész tojással bekenjük. Akkor lesz nagyon finom, ha kemencében sütjük.

http://www.ujgastrovatmagazin.eoldal.hu/cikkek/magyar-konyha/a-babos-kaposzta-es-egyeb-finomsagok.html

pZ