Nagybajom:
2008-06-17.

2008. június 5-6-7-án rendeztük Nagybajomban az " Európai Gólyásfalvak 5, Nemzetközi Találkozóját".
Erről mindig  beugrik az a kép, amit mindenki láthat a városba érkezvén, vagyis az a tábla, amely hirdeti, hogy mi is ehhez a szervezethez tartozunk. Vagyis gólyás település vagyunk. Sokáig úgy hittem, ez különösebben nem nagy dolog, hiszen Mesztegnyőn is sok a gólya, meg Darányban is állandóan figyelik őket. Szóval nem nagy cucc.
Meg különben is, amióta eszemet tudom, mindig voltak gólyák, ahogyan a fecskék is megjönnek minden tavasszal, a vadludak is ide-oda költözködnek ősszel, meg a varjak is kárognak minden télen. Hitem szerint ennek így kell lennie, hiszen hozzátartozik mindennapjainkhoz.
Miért lett most mégis nagyobb jelentősége ennek a gólya "projectnek"? Igazából nem most kezdődött. Talán a tavalyi konferenciával, melyet Szlovéniában rendeztek múlt augusztusban? Vagy inkább ott, amikor Zsobrák Ilonka kérte, hogy lépjek be az iskola környezetvédő csoportjába? Vagy amikor láttam, hogy sok embert TÉNYLEG érdekel a környezetvédelem?
Rám ragadt a  gólyamegfigyelő gyerekek lelkesedése? Vagy teljesen lenyűgöztek azok a képek, amiket a nővérem készített a gólyafiókákról? Igen, azt hiszem mindez hatott rám.
A gólyás fesztivál nem csak arról szólt, hogy eszem-iszom, dínom-dánom, mint, ahogy sokan képzelték. Itt valóban olyan emberek gyűltek össze Spanyolországból, Németországból, Lengyelországból stb., akik komolyan akarnak foglalkozni a természet megőrzésével, a fenntartható gazdálkodással, a gólyák védelmével. És ezért hajlandók is tenni.
Azt hiszem, nekünk nagybajomiaknak is kellene. Nem csak azért mert ennek a szervezetnek mi vagyunk az egyetlen magyarországi tagja ( hiszen minden országból csak egy települést választottak ki!), hanem azért, hogy majd a mi unokáinknak is természetes legyen, hogy VANNAK gólyák Nagybajomban, és vannak olyan értékek az életben, amelyek, talán nem éppen divatosak, de valósak.
Ez a három nap azt jelentette számomra, hogy érdemes elgondolkodni milyen sorsot szánunk gólyáinknak, gyemekeinknek, a jövő nemzedékeinek és az öreg "sárgolyónak". 

Ács-Gergelyné Horváth Márta

http://nagybajomfigyelo.freeblog.hu/files/kepek/Gólyfesztivál.jpg