Nagybajomi hírek oldala

A nagybajomi zenekarokról

NAGYBAJOMfigyelő:
2012. szeptember 18.

Legalább egy évvel ezelőtt egy volt zenekari tag megígérte, hogy megírja a nagybajomi My Big Trouble történetét, melyet feltehetek a Nagybajom Figyelő oldalaira. Az írást eddig még nem kaptam meg. A következő két filmet valószínű Ő tette közzé az interneten.
http://www.youtube.com/watch?v=toV-d7BYAps
http://www.youtube.com/watch?v=Jl4z3ncnFzE

Nagybajomban szinte minden korosztálynak megvolt a maga rock zenekara. Hogy néhány zenekari tag nevét említsem, akik ma is Nagybajomban élnek: – a teljesség igénye nélkül – Mustos István, Szabó Dezső, Pap Jenő, Ács–Gergely Róbert, Róth Erich és még sokan mások (Cactus, Trezor együttesek stb.).

A My Big Trouble alapítói György-Dávid Zsolt és György-Dávid Zoltán testvérek. Hozzájuk csatlakoztak a volt általános iskolai osztálytársak Herczeg Imre, Kiss Zolán, Nádai Tamás. A zenekar így állt fel: György-Dávid Zoltán (dob), György Dávid Zsolt (a zenekar vezetője, ének), Herczeg Imre (gitár), Kiss Zoltán (basszusgitár), Nádai Tamás (billentyű). A zenekarban játszott egy ideig Major Balázs (gitár) is. A kezdet gyötrelmes volt. „Nagy bajuk volt.” Nem kaptak próbatermet. Egy ideig a zenekar mellett bábáskodott Marics Csaba is.  Első fix helyük a foci öltöző nagytermében volt Horváth Éva jóvoltából, aki akkor könyvtárossága mellett a foci csapat ”mindeneseként” tevékenykedett. Szűk körben itt is mutatkoztak be. Névválasztás közben a dobra fiam szemet ragasztott (Eyes), de végül a My Big Trouble név mellett döntöttek (Major Balázs ötletére). A későbbiek során Bán Csaba lelkész biztosított helyet számukra a gyülekezeti házban. Csak a sikerek elérése után kerültek a művelődési házba. Első sikerüket Gyergyószárhegyen érték el (Saját erőből – idősebb Nádai Tamás segítségével – teljes felszereléssel utaztak Szárhegyre.) Az erdélyi fellépésre Pirka János beszélte rá őket a Patak vendéglőben történt fellépés után. Először az erdélyi újságok írtak róluk. Jelentősen hozzájárultak az akkor pangó testvértelepülési kapcsolatok megerősödéséhez. (Kiss Zoli ekkor szerezte első barátait Szárhegyen. Azóta is tart ez a személyes kapcsolat. Szinte nincs olyan év, hogy legalább egyszer ne látogatna Erdélybe barátaihoz.)
Ettől kezdve a város zenés rendezvényein felléptek. Különösen sokszor az iskola rendezvényein, hol az egész zenekar, hol annak egy része Pap Jenő (billentyű), Tibol Veronika (billentyű), Táskai Vince (gitár), Ács–Gergely Róbert (dob) és gyermekszereplők (ének) részvételével. (Az utód zenekarok a mai napig is követik ezt a hagyományt.) Nádai Tamás – tanulmányai  miatt – Pécsre távozott, így a zenekar billentyűs nélkül maradt.
Sikerült meggyőzni Pap Jenő zenetanárt, hogy lépjen be a zenekarba. A zenekarnak talán ez az időszak volt a legsikeresebb korszaka, mely tele volt sikeres fellépésekkel. Ekkor készítette első zenei alapját egy amerikai AIFOR katona számára a zenekar. Volt olyan év, hogy ők zenéltek a megyei zenészbálon. Azóta is megismerik őket zenésztársaik, szó nélkül nem mennek el egymás mellett.
Időközben Herczeg Imre új hobbit talált magának, gyakorlatilag kiszállt a zenekarból, György-Dávid Zsolt elköltözött Nagybajomból. Így – addig, amíg élt Táskai Vince – csak az iskolai szereplések maradtak. A zenekar lassan megszűnt működni (egy ideig még csak a hangtechnikai munkálatokhoz – erősítés, hangtechnikai utómunkálatok a Bajom TV működéséhez – vették igénybe a zenekar tagjait és technikáját).

Farkas Balázs (billentyű) és Hosszú Milán (gitár) kezdeményezésére a régi technikával, György-Dávid Zoltán (dob), Kiss Zoltán (basszusgitár) jött létre a Game Over zenekar.
Próbálkozások után Kuczkó Lilla lett a zenekar énekese. Pár fellépés után stílus viták miatt a zenekar megszűnt.

A „zenészek” énekest, Jáger Kinga zenekart keresett. Így jött létre az Orion 5 zenekar. A zenekar tagjai : Farkas Balázs (billentyű), György-Dávid Zoltán (dob), Hosszú Milán (gitár), Jáger Kinga (Janga) (ének), Kiss Zoltán (basszusgitár).
A hanganyagok rögzítését, utómunkálatokat Jáger László végzi. Így készült el néhány zenei alap a zenekar közreműködésével, melyet Jáger Kinga használ.
http://nagybajomfigyelo.wordpress.com/2013/04/19/janga-jager-kinga-orion5/

A zenekarok története, fejlődése szorosan összefügg. Az Orion 5 zenekarnak van olyan berendezése mely még a My Big Trouble zenekaré volt.  A „zenészek” egy része autodidakta módon képezte, képeztette s jelenleg is képezi magát. Zeneiskolai végzettsége csak Farkas Balázsnak és Jáger Kingának van.

A zenekarok nem jöhettek volna létre a tagok kitartása, áldozatvállalása nélkül. Valamennyi felsorolt zenekari tag élvezte családja erkölcsi és anyagi támogatását is.

Nem kívántam teljességre törekedni. Remélem a zenekari tagok közül, valakik majd megírják a zenekarok történetét. A My Big Ttrouble zenekarét attól várom, aki megígérte. Igényes munkára számíthatnak az érdeklődők. Bizonyíték rá a Youtube-on megjelent második klipp. http://www.youtube.com/watch?v=toV-d7BYAps

Kinga TV-s szereplése késztetett írásra. Egyes sajtóorgánumok Jáger Kingát a Game Over zenekar tagjaként említették. Kinga zenekara az Orion 5.
Kérem olvassák Major Balázs és Xy hiteles hozzászólását.

Kiss Zoltán (pZ)
úgyis mint az egyik zenekari tag édesapja

Előző

Utánpótlást nevelnek

Következő

Somogyban járt a Fókusz

 1. Xy

  Azért azt halkan megjegyezném, hogy a Game Over nevű zenekar első énekese Androsics Erzsébet volt, majd miután elköltözött, csak akkor vette át Lilla a helyét!

 2. Major Balázs

  Tisztelt Tanár Úr!
  Egy kicsit kiegészíteném a történetet annyival, hogy a két Gyögyő első zenekara a Cactus volt, amelyben Csöndör (Nagycsöndi) Sándor basszusgitározott, és Valkó (Compó) Gábor gitározott, időnként pedig Horváth (Gengszter) Gábor is kisegítette a csapatot.
  1992 nyarán jött létre egy másik kis banda ‘Trezor’ néven, amelynek tagjai Herceg Imre (gitár), Trautmann Tamás (gitár), Miklai Szilárd (dob), és jómagam (még egy gitár) voltunk. Ebből a csapatból ketten (Imi és én) csatlakoztunk az éppen megszűnőben lévő Cactus két Gyögyőjéhez, ekkor szállt be a bandába Zoli, és Nádai Tomi.
  Ebben a formában működtünk kb. 4 évig. Számomra ez volt a zenekar fénykora, ekkor születtek a legjobb dalaink. Legalábbis szerintem.
  Volt pár sikeres, és kevésbé sikeres koncertünk házibulikban, iskolai rendezvényeken, rockfesztiválokon, a Sportházban, a Patak vendéglőben, de még a Ki Mit Tud?-ot is megjártuk.
  Rég volt, szép volt, tán igaz sem volt…

  Tisztelettel:
  Major Balázs (ex-gitáros)
  kb. 1992-1996, ha jól emlékeszem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  ×  5  =  20

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén