NAGYBAJOMfigyelő:
2009-08-19. 

Nagybajom 13 éve tagja a Európai Gólyásfalvak Hálózatának. Ez a hálózat azért hivatott létrejönni, hogy megfigyeljék, tanulmányozzák a gólyák életét, populációját, élőhelyeit valamint, hogy megtegyenek mindent azok védelmében és megóvása érdekében. Számos országban olyan programokat hívtak létre, amelyek a hálózat céljait teljesítik úgy, hogy az adott település, megye vagy régió profitálhasson is ebből. A természetvédelem mellett nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra, amely a településeknek jelentős bevételi forrást jelent. A cél nemes, de ehhez egy kis okosságra, elkötelezettségre és kitartásra van szükség.
Lássuk mi a helyzet Nagybajomban:
A golyópopuláció alacsony számának az oka nem más mint, a fent említettek hiánya. A gólyáknak egyéb igényük nincs, mint hogy megfelelő élő- és tápláléklelő helyet találjanak maguknak. Mivel a fehérgólya a – feketével ellentétben – jól viseli az emberek közelségét, több lehetősége van fészkelő helyet találnia. Nagybajomban az átlaghoz képest szép számmal vannak fészkek. A fő probléma nem más, mint az hogy megszűntettük a tápláléklelő helyeket. A megszűnő állattartás és legeltetés, a mocsarak,kis folyamok felszámolása mind hozzájárult, hogy a réteket, legelőket, nedves tocsogókat kedvelő gólyák elhagyják Nagybajomot. Gondoljunk csak vissza, hogy a mostani Sportcsarnok helyén egykor álló kicsi mocsárnál hány gólyát láthattunk reggelizni! Vagy a fürdő 61-es út felöli bejárójánál, ahol hatalmas fák árnyékában gólyahír várta a gólyákat? A Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatósága próbálkozik legeltetéssel, vízszabályozással, de egymagukban kevés amit elérhetnek.
Szemléletet kell formálni!

Természetesen vannak egyéb külső tényezők, hiszen a megfigyelések szerint a telelésből hazatérő gólyák egyre északabbra húzódnak, és az útvonaluk is némileg változik. Ennek okit sok mindennel magyarázzák.

Bízom benne, ha másért nem is de saját érdekünkben, meglátjuk a lehetőségeket, és megvédjük ennek a csodálatos madárnak az élőhelyét.

Takács Nikoletta